[...] z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym sposobem na poprawę funkcjonowania [...]
[...] boryka się z nadmiarową tkanką tłuszczową, ten sam problem dotyczy większości mężczyzn chodzących na siłownię („masa za wszelką cenę”). Należy zadbać o dość wysoką podaż protein, ze względu na ich wpływ na utrzymanie masy mięśniowej oraz termogenezę, co pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Za to można nieco obniżyć ilość dostarczanych [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
W sportach wytrzymałościowych, takich jak bieganie, dieta zawodnika odgrywa kluczową rolę. Biegacze poddają swoje ciała intensywnemu wysiłkowi, co prowadzi do zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze i poszczególne substancje biologicznie aktywne. Często optymalizacja efektów treningu oraz samopoczucia wymaga suplementacji związkami o [...]
[...] W treningu brzucha stosował wznosy ugiętych i prostych nóg w zwisie oraz wykonywał ćwiczenia z piłkę lekarską (z partnerem). Florian twierdzi, iż 4 lub 5 x dziennie sięga po proteinowe napoje, co wyjaśnia podaż protein w zaprezentowanej wcześniej, antykulturystycznej diecie. Twierdzi, iż w trakcie kręcenia filmu „Creed II” wydawał w ciągu [...]
[...] za mało białka Osoba na diecie wegańskiej może dostarczać białko z różnych źródeł, tak jak robią to osoby jedzące mięso. Dla dorosłych osób za dolną granicę dziennej podaży protein uważa się około 0,8 g na kilogram masy ciała, a dla osób trenujących na siłowni i będących podczas redukcji nawet 2,5-3,0 g. W wielu nasionach roślin strączkowych czy [...]
Wiele się mówi o pozytywnych skutkach diet opartych na produktach roślinnych, ale równie często wspomina się także o potencjalnych zagrożeniach. Każda dieta, która nas w jakiś sposób ogranicza, może prowadzić do niedoborów składników odżywczych a w konsekwencji do problemów zdrowotnych. Oczywiście wszystko się da zorganizować tak, żeby tego [...]
[...] ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a obawiają się laktozy, mogą nie tylko szukać białka serwatkowego, w którym zadeklarowano brak laktozy, mogą również korzystać z alternatywnych źródeł protein, [...]
Tryb życia, szczególnie spora ilość pracy, obowiązki w domu, treningi, często sprawiają nam spore problemy, jeżeli chodzi o dietę i jej przygotowanie. Problemy tego typu często przytrafiają się osobom początkującym i niezdecydowanym, które jeszcze nie do końca zmieniły swój wcześniejszy tryb życia, a są w trakcie tego procesu. Jakość w praktyce [...]
[...] to więcej tkanki tłuszczowej poddanej rozbiciu do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu, a więc możliwość większej utraty tłuszczu. Należy wziąć pod uwagę fakt, że ilość protein w diecie jest mocno zindywidualizowana i trzeba obserwować organizm pod kątem funkcji układu trawiennego, tak aby nie występował dyskomfort związany z większym [...]
[...] okołooperacyjny. Nieaktywność jest wymuszona, a dieta pozostawia wiele do życzenia (z oczywistych względów, np. tłuszcze niekoniecznie nadają się dla chorych). Korzyści z protein w okresie okołooperacyjnym W celu skrócenia postu przedoperacyjnego stosowano i zalecano napoje zawierające węglowodany. Ostatnio zaproponowano formuły zawierające [...]
Redukcja zazwyczaj zwiększa zapotrzebowanie na produkty zawierające białko. Wiąże się to z tym, że białko działa antykatabolicznie, zabezpieczając nie tylko tkankę mięśniową, pod względem ilości aminokwasów potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że [...]
[...] serwatkowe i węglowodany (CHO) na tempo resyntezy glikogenu mięśniowego po meczu piłki nożnej. Szesnastu elitarnych piłkarzy zostało losowo przydzielonych do grup: diety 21% protein, 71% węglowodanów, 8% tłuszczów (dieta wysokowęglowodanowa) diety 18% protein, 55% węglowodanów, 26% tłuszczów (dieta standardowa) Diety stosowano w ciągu 48 h po [...]
[...] Poniższy jadłospis przedstawia dania, których dzienny bilans energii wynosi 1700 kcal. W przypadku kobiet aktywnych warto do takiego jadłospisu wkomponować odżywkę proteinową, która będzie źródłem białek roślinnych. Rozkład makroskładników Białko 65-85 g Tłuszcze 60-75 g Węglowodany: 200-240 g Dzień pierwszy Śniadanie Jaglanka Kasza [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
Trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach weganom i wegetarianom jest znacznie łatwiej niż kiedyś. Dawniej, żeby skomponować posiłek, trzeba było się trochę natrudzić i zaakceptować to, że dieta będzie dość monotonna i mało smakowita. Dziś mamy mnóstwo produktów do wyboru, nie tylko spożywczych, ale również wśród suplementów. Kompletna i [...]
Dążenie do uzyskania odtłuszczonej sylwetki dla milionów ludzi staje się głównym celem. Szczególnie istotne znaczenie ma to obecnie, gdy okres pandemii zostawił swój "ślad" także na naszej wadze. Co robić, aby zmaksymalizować utratę tłuszczu? Podsumowanie Kluczem do skutecznej redukcji jest dieta, warto różnicować trening, pracując np. od czasu [...]
Diety ketogeniczne (KD) są bogate w tłuszcze (65%-80% energii) i ubogie w węglowodany (<50 g dziennie: 5%-10% energii), dostarczają umiarkowanej ilości protein. Naśladują metaboliczny stan głodu (wtedy pojawia się nasilone wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii). Bywają stosowane w leczeniu padaczki. Wiadomo też, że wytwarzanie [...]
[...] pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g białka. Podsumowanie Wykorzystanie odżywki białkowo-węglowodanowej w diecie osoby trenującej nie [...]
Bez względu na to, jak ciężko trenujesz, ważne jest również, to co robisz po treningu. Trening sam w sobie działa tylko jako bodziec do przyrostu siły i mięśni. Aby został on odpowiednio wykorzystany, ciało musi być prawidłowo odżywione, składnikami odżywczymi/związkami potrzebnymi nie tylko do ułatwienia regeneracji, ale także do zapewnienia [...]